Stílusvadász: A skandináv életérzés

Világos falak, nagy ablakok, egyszerű, visszafogott bútorok, pár vidám dekorációs elem, funkcionális és mégis befogadó enteriőr. Így tudnám pár szóban jellemezni, azt a lakberendezési irányzatot, amely a legközelebb áll a szívemhez, életfelfogásomhoz, igen, arról a bizonyos skandináv stílusról lesz szó.

Kép forrása: decoholic.org

Ez a modern és funkcionális stílus a Sknadináv országokban (Dánia, Norvégia, Svéd- és Finnország) ütötte fel fejét a XX. század elején, célja pedig nem más volt, mint leegyszerűsíteni és emberközelibbé tenni a használati tárgyainkat. A természetes anyagok (fa, nád, len, bőr), a kreatív, de letisztult formavilág és az előző érához viszonyított alacsony előállítási költségek és árak mind hozzájárultak a stílus népszerűségéhez.

Kép forrása: proznet.com

A skandináv stílus első aranykorát az 1930 és 1970-es évek között élte, mikor olyan tervezők uralták a világkiállításokat, mint Alvar Aalto, Arne Jacobsen vagy Verner Panton, akiknek a munkáit, ha névről nem is, de fényképről milliók ismerik és formai remekműveik reprodukciói ma is sok skandináv lakásban megtalálhatóak. Persze nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy napjaink designereit is nagyban befolyásolja az ő munkásságuk és az átaluk felállított értékrend.

Kép forrása: www.gopixpic.com

Alvar Aalto, 60-as szék

Kép forrása: www.couchpotatocompany.com

Arne Jacobsen, “Egg” szék

Kép forrása: hivemodern.com

Ilmari Tapiovaara, “Mademoiselle” szék

Kép forrása: ordicdesign.ca

Poul Henningsen, PH5 lámpa

Kép forrása: www.lushome.com

Verner Panton, “Panton” szék

Kinek ne csengne ismerősen az IKEA, a BoConcept vagy a Design House Stockholm? És ki ne szeretne egy olyan lakás tulajdonosa lenni, amely tele van ilyen szépségekkel és szobáit a skandináv hangulat határozza meg? Lássuk csak, hogyan lophatjuk be ezt az életérzést fészkünkbe.

Kép forrása: decoholic.orgKép forrása: www.art-posters.org

Színpaletta: Mivel az északi országok a téli hónapok során eléggé szűkölködnek a napfényben, ezzel magyaráznám, hogy a legmeghatározóbb és legyekrabban használt színük a fehér és ennek árnyalatai. Egy világos fal, legyen az szürkés, mentás vagy mályvás, mindamellett, hogy optikailag növeli a teret, mindig megfelelő hátteret biztosít egy fehér vagy egy natúr fa bútornak. Mellesleg a fehérrel nem lehet tévedni, hisz egy színekben visszafogott szobát sokkal könnyebb egy-egy hangsúlyos dekorációs elemmel feldobni, mint egy színes teret, ahol azt sem tudjuk, hogy merre figyeljünk.

Képek forrása: decoholic.org Kép forrása: decoholic.orgKép forrása: www.dmpram.org

Minták, rajzok, illusztrációk: A sok világos és halvány színt viszont meg kell, hogy törje valami. Itt jönnek a képbe a vidám színű és néha rajzfilmeket idéző illusztrációkkal ellátott textíliák, kárpitok és tapéták. Tehát találjuk őket a padlón, a falon vagy akár az egyik bútort beborítva, nem csal a szemünk, hisz ők is a hozzátartoznak egy otthonos skandináv enteriőrhöz. Elsőnek meg is mutatnék egy pár Marimekko printet, melyek az 1960-as években törtek be a piacra és nem csak a lakás, de a divat és formatervezés világát is meghatározták.

Kép forrása: www.shefinds.com

Marimekko printek

Kép forrása: decoholic.org Kép forrása: www.homedit.comKép forrása: www.homeinteriorsdesignideas.comKép forrása: www.finnishdesignshop.com

Anyaghasználat: Minél természetesebb, annál jobb! A legfelkapottabb a fa, legyen szó strukturális elemekről, padlóburkolatról vagy bútorokról, kiegészítőkről, natúran, pácolva vagy festve, ő az örök befutó. Persze nem kell a fával behatároljuk életterünket, játszatunk még durva szövésű szőnyegekkel, náddal, bőrrel vagy irhával is.

Kép forrása: dehouss.com Kép forrása: www.home-designing.com Kép forrása: myscandinavianhome.blogspot.com

A -, tégla- és cementburkolatok is gyakran megjelenő elemei a skandináv belsőépítészetnek. A jelenleg nagy népszerűségnek örvendő színes cementlapokra hívnám fel figyelmeteket, melyek minden térnek meghatározó egyéniséget tudnak kölcsönözni.

Kép forrása: decordots.com Kép forrása: www.interiorsbycolor.com Kép forrása: webwoodsdesign.com

Kandalló: Persze nem egy életképes ötlet egy tömbházlakásban, de meg kell, hogy említsem, hogy a skandináv lakás elmaradhatatlan eleme a kandalló vagy kályha és az azt kísérő tűzifa, melyet előszeretettel ruháznak fel dekoratív szereppel és rakják rendezetten a tűzhely alá vagy mellé. Kihangsúlyozom, hogy északi barátaink nem félnek a tűztől, illetve koromtól, hisz kedvencük itt is a zománcozott fehér kandalló.

Kép forrása: myscandinavianhome.blogspot.com Kép forrása: myscandinavianhome.blogspot.com Kép forrása: indohomedesign.net

Bútorok: Úgyszintén sorsdöntő szerep jut nekik, hisz itt jelenik meg igazán a skandináv vonalvezetés. Egyszerű és már-már minimalista, puritán, mégis funkcionális és esztétikus kell legyen. Anyagát illetően pedig lehetőleg fa. Masszív, rétegelt vagy hajlított, mindegyikre kapunk példát.

Kép forrása: decordots.com Kép forrása: www.docxie.com Kép forrása: www.homedit.com Kép forrása: www.vangviet.com

Világítótestek: Nem szabad megfeledkeznünk a lámpákról sem, melyek nem csak kötelességüket kell hogy teljesítsék és világítsanak, hanem dekorációs szerepet is jó ha betöltenek. Egy különlegesebb függesztett- vagy állólámpa nagyban hozzá tud járulni a szobánk hangulatához.

Kép forrása: www.home-designing.com Kép forrása: www.onekindesign.com

Nos, sikerült a ti szívetekbe is belopjak egy kis skandináv hangulatot?

Kép forrása: www.art-posters.org