Adventi mini-interjú: Tamka darab

Karácsonyi nyereményjátékunktól már csak napok választanak el és adventi interjúink sorozata folyatódik, mégpedig Szőke Tamarával, akit a nagyon friss és “újrahasznos” Tamka darab csodákról faggattunk ki.

Kép forrása: Tamka darab

Mi is ez a Tamka darab?

A Tamka darabok most indultak el felfedező, hódító útjukra. A dolog dédi régi, tükrös pipereasztalkájának újjáélesztésével kezdődött. Aztán az újra- és másra-használással folytatódott. Szeretnék különleges, kedves, szeretnivaló darabokat alkotni, olyat ami körülvesz, átölel, szépet és jót ad a szívnek, léleknek. Legyen különleges, merész, egyedi és újrahasznos(ított). A második lépés a nyakbavalók irányába történt és a legújabb kreálmányokat a Gordius kötelek hulladékanyaga ihlette. A különleges darabok viselésének élményét szeretném megosztani, és ezzel azt az érzést, hogy a hulladék értékes, és nem árt odafigyelni rá, mert igazi kincsek születhetnek a számkivetettekből.

Kép forrása: Tamka darab

Az alkotásaid és az anyagok új életre keltése és megálmodása nem hinném, hogy könnyű vagy elkapkodható feladat, hogy tekintessz minderre, munka vagy szórakozás?

Azt mondom magamnak, hogy ez a világmegváltó törekvéseimnek az az eredménye, amit a sürgető lelkedesedésemmel otthon, a kuckómban hamarjában meg tudok valósítani. Nem ez a főállásom, de többnek tekintem mint hobbit. Most kezdtem el dolgozni egy szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó cégnél, ezért azt érzem, hogy valahol ez is a munkám része. Azt szeretném, ha inspiráló példa lehetnék, egy „kreatív kukás”. Nagyon szeretném elültetni azt a felelősség-lelkesedés-alkotásvágyat, ami arra ösztönözne másokat is, hogy többre tartsák a hulladékot. Ha nem is feltétlenül alapanyagnak, de legalább valami ólálkodónak és (el)tennivalónak…

Kép forrása: Tamka darab

Hogy talál meg téged az ötlet?

Kísérletezgetéssel! A napokban készült el az első olyan láncom, ami nem tetszik. Nagy meglepetést okozott, azóta is csak nézegetem a félkész darabjait, és nem tudom mit kezdjek velük. Viszont, vannak anyagok, darabok, amiket meglátok és rögtön szeretném nyakba akasztani őket. Néha azon kapom magam, hogy ha valahol látok egy nagy kupac hulladékot, azt pásztázom, mit tudnék felhasználni belőle. Eddig a különböző méretű villanykörték, illetve két vízvezeték szereléshez használatos fémdarab a kedvencem.

Kép forrása: Tamka darab

Miből születik meg egy Tamka darab?

Apróságok is szükségesek a napi-széphez, ezért előkerültek az olyan anyagok, darabok, kincsek, aminek az alkotása, és viselése is élmény. Kötél, fonal, villanyégő, csavar és alátét. Darabkák, amiket nem használnak eleget, vagy tévesen azt hiszik, már használhatatlanok. A Tamka darabok ezekből a finomságokból keletkeznek. Szeretnék olyan kiegészítőket készíteni, ami nem mindennapivá teszi a viselőit. Nem szeretném, ha azt hinnék, hogy hétköznapi viselésre alkalmatlan darabok a méretük, színük vagy anyaguk miatt. Csak szeretni kell őket és rögtön jól mutatnak.

Kép forrása: Tamka darab

Hogyan készülsz az ünnepre?

Ajándékok, ötletelés, készítek néhány szépséget, amivel lehet kedveskedni a szeretteknek, lánykáknak, egymásnak. Most elgondolkodtattál, hogy milyen jellegzetes téli kacatot hasznosíthatnék.

Kép forrása: Tamka darab

Hol találkozhatunk veled és szépségeiddel karácsony előtt?

Mivel a Facebook-on a legnagyobb a nyüzsgés, ezért ott mozgolódom. De részt veszek a csíkszeredai Ólommadár kultúrkocsma jótékonysági karácsonyi vásárán december 19.-én, ahol reggel 10 órától, egészen délután 18 óráig várom a kedves érdeklődőket. Ha ide nem értek el, akkor érdemes benézni a Verony’s Treasure Store-ba is (Csíkszereda,  Testvériség sugárút 7. szám), ahol úgyszintén belebotolhattok pár Tamka darabba.

Kép forrása: Tamka darab

Az interjú végén pedig megmutatjuk a Tamka darab karácsonyi ajándékát, amelyet egy szerencsés madárka vihet haza, ami nem más, mint az ünnep szellemében egy üvegcsébe zárt, nyakbaakasztós szeretet.

Kép forrása: Tamka darab