Adventi mini-interjú: reida

Már csak két nap választ el a harmadik gyertya meggyújtásától és így nyereményjátékunk indításától is, szóval nem tétlenkedhetünk. Mai interjúnkban Vas Rékától, a reida dekorációk és használati tárgyak készítőétől kérdezősködtünk.

Kép forrása: Reida

Ha jól tudom nem olyan rég leheltél életet a reida termékekbe, hogyan és honnan indult mindez?

Gyermekkoromtól fogva állandóan bütykölök valamit. Elsősorban mert szeretem és feltölt, de a különböző élethelyzetek is magukkal hozzák. Gyermekként nagymamámnak segítettem kötött ruhákat bontani a szőnyegeihez, vagy kötöttem a forgácsot a szalmakalaphoz, később – főleg egyetemistaként – a saját használati tárgyaimat készítettem el saját kezűleg. A reidát kicsivel több mint egy éve, tulajdonképpen egy kenderkötélből horgolt, „rosszul sikerült” szőnyeg hívta életre.

Kép forrása: Reida

Hogyan tekintessz a reidára, egy fiatalkori hobbi folytatása vagy egy új kezdete?

Hobbiból lassan fejlődő félállás, ez a jelenlegi legteljesebb megfogalmazás. A reidában lehetőséget látok arra is, hogy megtaláljam azt az utat, hogy a hobbim hogy lehet szórakozás és egyben egy plusz keresetet adó tevékenység is, akár vállalkozás hosszú távon.

Kép forrása: Reida

Honnan merítessz ötleteket?

A mindennapok jelentik a legjobb inspirációs forrást és ahogy már korábban is említettem valaminek a szűkebb és tágabb környezetemben észlelt hiánya, legyen szó egy szemeteskosárról, vagy éppen a bensőséges hangulatról, az otthonosságról, kedvességről.

Kísérletező típus vagyok, amivel párosul a türelmesség és a gyűjtögetési hajlam. A türelmesség arra vonatkozik, hogy ha valamivel éppen nem tudok akkor és ott mit kezdeni, akkor félreteszem, mert valamikor még jó lehet valamire. Ugyanakkor vannak olyan napok amikor bármi kerül ki a kezem alól, azt szépnek és jónak érzem, van amikor viszont ennek az ellenkezője esik meg. A gyűjtögetést pedig arra értem, hogy évek óta mindenféle anyagokat, gombokat, cipzárokat, szalagokat, stb. összegyűjtöttem, helyesebben nem dobtam el. Azt hiszem tudatalatti összefüggés van a reida megszületése és eközött, mert az utóbbi időben már túl sok kezdett lenni ezekből az megtartott mindenfélékből. Úgy látszik ezesetben is bevált a „még jó lesz valamire” elve.

Kép forrása: Reida

Milyen anyagokból és milyen technikával születik meg egy-egy reida?

A három fő „alapanyag” a kender, a fa és a textil, a technika pedig a horgolás, annak is a legegyszerűbb formája, az alapok. Jónéhány elképzelésem van még különböző – alapvetően – használati tárgyak készítésére, úgyhogy egyelőre nem gondolkozom sem újabb anyagok, sem technikák alkalmazásán, de ez persze idővel és az igények és lehetőségek alakulásával változhat. Nagyon szívesen fogok neki újabb és újabb daraboknak, de több már meglévő tárgyat és formát fogok a jövőben újragondolni és elkészíteni.

Kép forrása: Reida

Hogyan készülsz az ünnepre?

Jelenleg a karácsonyi megrendelések teljesítésén dolgozom, no meg a saját részről ajándékba szántak elkészítésén. Ez egyben lelki készülődést is jelent számomra.

Kép forrása: Reida

Még egy kérdésem lenne, hol találkozhatunk a reidákkal az ünnep előtt?

Az idén online érhetőek el és rendelhetőek a reidák, ide kattintva vagy a vas.reka@yahoo.com címre írt üzenetben, de Csíkszeredában bármikor személyesen is meg lehet tekinteni a termékeket.

Örömteli ünnepi készülődést kívánok mindenkinek és sok sikert a nyereményjátékba benevezőknek!

Kép forrása: Reida

Végül, hogy teljes legyen az ünnepi ráhangolódás, egy szerencsés nyertesünk a reida kézzel készült díszeivel öltöztetheti fel karácsonyfáját.

Kép forrása: Reida