Adventi mini-interjú: Ilar

Folytatódik adventi mini-interjú sorozatunk, ahol bemutatjuk angyalkáinkat, akik a karácsonyi nyereményjátékunkon megörvendeztetik olvasóinkat. Ma az Ilar szépségek készítőjét, Ildikót bírtuk szóra.

Kép forrása: Ilar

Ha jól tudom, nem újkeletű a fonalakkal és horgolással való kapcsolatod, hogy történt az első „találkozás”, ki volt aki inspirált?

Igen, így van, gyerekkorom hűvös estéihez kötődik az “ismeretség”. A hosszú téli estéken édesanyám rendszerint leült kötögetni, horgolni és készített valami hasznosat, dekoratívat a lakásba, vagy éppen valamilyen ruhadarabot. Szerettem megnézegetni a fonalakat, a sok színes gomolyagot, végig tapogatni a különböző anyagokat. Időnként kezembe vettem az éppen készülő darabot és én is próbálgattam úgy hurkolni, ahogyan az édesanyám által készített minta mutatta, ami legtöbbször azzal végződött, hogy visszabontottuk, vagy épp sikerült annyira összekuszálni a szálakat, hogy el kellett vágni, összetoldani. Arra is volt példa, hogy pár szem visszabomlott, miközben sutyiban próbálgattam. Ilyenkor édesanyám orvosolta a problémát, és újból megmutatta mit hogyan kellene tartani, hurkolni a siker érdekében.

Kép forrása: Ilar

Gondolom nem kevés idő és energia megálmodni és megvalósítani terveidet, főállásban vagy az Ilar alkotója vagy mindezt hobbynak tekinted?

A megálmodás általában hamar megy, ezért folyamatos lemaradásban vagyok a megvalósításukkal. Sokkal több ötlet szokott cikázni a fejemben, mint amennyire sikerül időt is szánni, így a rendelésre készülő alkotások élveznek előnyt, illetve azok, amelyek különösen is kihívást jelentenek számomra. Jelenleg a horgolás számomra hobbi, az alkotó folyamat alatt pihenek, lassulok le a napi munkából, vagy éppen felvillanyozódom.

Kép forrása: Ilar

Nagyon sok ötletes aprósággal találkozhatunk oldaladon, bajuszos bögremelegítő, ékszerek és karácsonyfa díszek, honnan jönnek az ötletek, inspirációk?

Nehéz megmondani. Elég sokszor kötődnek valamilyen eseményhez, mint például a Movember mozgalomhoz a bajszos bögremelegítő. Az ékszerek kivételt képeznek, ezeknél legtöbbször egy-egy szokatlan forma kialakítása a cél. Szeretek kísérletezni a textúrákkal, mintákkal, különböző textil keményítő anyagokkal, van hogy ezek jellemzői inspirálnak különböző formákra. Az is előfordul, hogy egy-egy régi mintát gondolok újra, amivel valahol találkoztam, és módosítok rajta, így valami teljesen más születik belőle. Ilyenek például a pulóver, vagy sál mintából átalakult, bögrére szabott melegítők. Évszaktól is függ, hogy éppen mit alkotok. Télen szívesen dolgozom vastag fonalakkal, nagyobb darabokon, aztán ahogy tavaszodik előtérbe kerülnek a vékony, csipkét kívánó fonalak.

Kép forrása: Ilar

Van olyan, hogy egy színt, anyagot, textúrát meglátva fog el az alkothatnék és pontosan tudod, hogy milyen formát fog ölteni a folyamat végén? Vagy inkább kísérletező típus vagy?

Mindkettőre van példa.  Ha belépek egy fonalas üzletbe, akkor egészen biztos, hogy egy tucat ötlet jut eszembe, és jópár indokot tudok felsorolni, hogy az adott fonalak mihez és mennyire lennének nagyszerűek, egyik a színe miatt, másik az anyaga miatt, és így tovább. Az is előfordult, hogy megálmodtam egy ötletet, amihez aztán hosszú ideig kerestem a megfelelő minőségű, tulajdonságú fonalat. A már meglévő fonalaimat nézegetve szokott indulni a kísérletezés, színek kombinálása, minták próbálgatása különböző típusú, vastagságú fonalakkal.

Kép forrása: Ilar

Hogyan készülsz az ünnepekre?

Az előkészületek része, hogy igyekszem tudatosabban élni a hétköznapokat, jobban figyelni önmagamra, és azokra, akikkel találkozom. Időt fordítok arra, hogy mérlegeljek, és megtaláljam, hogy mi az ami most igazán fontos, amit most kell megtennem. De a belső készülődés mellett készülnek újrahasznosított ünnepi dekorációk, személyre szabott, kézzel készített ajándékok.

Kép forrása: Ilar

Hol találkozhatunk veled és az Ilar szépségeivel?

Mivel a karácsony előtti periódust inkább családomra, szeretteimre és magamra szeteném fordítani, így idén az Ilar kreációiból csak ide és ide kattintva lehet csemegézni. Viszont, ha nem az angyalka kell hogy elhozza az ajándékot, akkor személyre szabott kéréseknek is szívesen eleget teszek.

Kép forrása: Ilar

A kérdéseink végére érve már csak egy dolog van hátra, hogy megmutassuk nektek ezt a csodaszép mécsest, amit majd a Fészkelő angyalkája fog hozni egy szerencsés madárkánknak, az Ilar jóvoltából. Ha még nem jelentkeztetek, akkor a karácsonyi nyereményjátékunkon ide kattintva vehettek részt.

Kép forrása: Ilar